Czasem najlepsze rzeczy wychodzą spontanicznie.
Miałam jogurty, które nie przetrwałyby do mojego powrotu, to chwila googlania i zrobiłam ciasto. Fajne wyszło, trafia do repertuaru na stałe :)
Ciasto jogurtowe z owocami - przepis na wiosenną rozpustę
Składniki:
Przed przystąpieniem do pieczenia, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij je miksować, stopniowo dodając cukier. Kiedy uzyskasz jasną i puszystą masę, stopniowo dodawaj jogurt. Następnie do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie chwilę miksuj, na samym końcu cienką strużką wlej olej. Ważne jest, by miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą, inaczej ciasto nie wyjdzie puszyste.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie ostrożnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Na wierzch ciasta wyłóż owoce tak, by miejsce po szypułkach było na wierzchu - wówczas zatrzymają w sobie więcej soku, a ciasto pięknie wyrośnie.
Ciasto jogurtowe piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z mrożoną kawą lub koktajlem truskawkowym.